We hebben olifantsgras geplant!

 

Miscanthus of olifantsgras?

 

Wij hebben Miscanthus geplant in de uitloop. Miscanthus is een grassoort. Wij hebben gekozen voor de Miscanthus x giganteus oftewel olifantsgras. Het gewas kan meer dan 3,5 meter hoog worden. Dit moet een goede schuilplaats worden voor de hennen. Als de buizerd over de uitloop vliegt kunnen ze zich daar veilig verbergen totdat deze weer is vertrokken.

 

Ook levert het olifantsgras elk jaar een grote berg droge stof op. Deze droge stof ontstaat door de verwerking van de plant en heeft veel toepassingsmogelijkheden. Dit zal het eerste jaar nog niet kunnen maar vanaf het tweede jaar kan je het oogsten en gaan gebruiken als brandstof voor in de kachel maar ook als stooisel in de kippenschuur. Gehakseld olifantsgras neemt meer vocht op dan stro. Ook is het onaantrekkelijk voor watervogels om te landen in de uitloop.

 

 

Zo te horen is dit allemaal heel erg positief, het enige minpuntje is dat wij nog geen houtkachel hebben. Maar ja, daar kan ik nog een jaar over nadenken, want olifantsgras kan wel 20 jaar biomassa leveren.