Hoe herkent u een vers ei

Steeds meer mensen weten inmiddels wat een vers ei is, er is door de media al veel over geschreven. Voor iedereen die nog niet op de hoogte is, wil ik hierbij graag informeren.

 

Hoe kan ik zien of mijn ei vers is?

> Ten eerste kan je een proef doen met het ei. Je neemt een kom met 400 ml lauw water, doe er 32 gram zout in, roer het even goed door totdat het zout is opgelost en laat dan het ei voorzichtig in het water zakken. Een vers ei zakt naar de bodem en gaat op de bodem liggen.

 

> Wil je geen proef doen, kijk dan naar het eigeel en eiwit van het ei. Er zijn twee stelregels voor een vers ei. Een vers ei heeft eigeel dat heel bol staat en het eiwit rondom de dooier moet dik zijn.  (Bij een oud ei zie je geen duidelijke bolling van het eigeel en het eiwit is dun en vloeit wijder uit).

 

> En heb je je ei gekookt dan kan je het ook zien. Namelijk een vers ei kan je niet goed pellen. Je trekt dan stukjes ei mee met de schil. Ook de luchtkamer van het ei is klein. (Bij een oudere ei zal je zien dat de luchtkamer groter is dan bij een vers ei).

 

Succes met het beoordelen van jouw ei!

 

Tip: Bij ons in de ei-automaat zitten alleen maar verse eieren.

 

 

 

 

Dit is een vers ei. Je ziet een goede bolling van het eigeel en rondom de dooier zit hoog eiwit.