Controlerende instanties

Wij worden meerdere keren per jaar gecontroleerd door diverse instanties, onder andere op:

  1. Handelsverordening eieren;
  2. Handelsverordening legeindpluimveehouderij;
  3. Dierlijke bijproducten;
  4. Uitloopcontroles;
  5. Hygiëneverordening pakstations;
  6. Beter Leven keurmerk leghennen;
  7. KAT-controle (Kontrollierte Alternative Tierhaltungsformen);
  8. IKB Ei-regeling legeindbedrijf Vrije Uitloop (Integrale Keten Beheersing);
  9. VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik).

Aan de ene kant zijn de controles belangrijk, omdat de voedselveiligheid gewaarborgd moet worden. Echter, het brengt ook vele administratieve werkzaamheden met zich mee. Naast het houden van kippen, wordt er ook veel tijd besteed aan de administratie. Mocht er een (on)aangekondigde controle plaatsvinden, dan zijn de benodigde papieren direct beschikbaar. 


Net als bij alle andere bedrijven is er ook op ons bedrijf een taakverdeling. Samen verzamelen wij de eieren en houden wij de ruimtes schoon. De kippencontrole, onderhoud en de systeemeieren zoeken zijn o.a. taken van Johan. Voorbeelden van mijn taken zijn de administratieve werkzaamheden, de financiële administratie en social media. Alle andere werkzaamheden worden dagelijks onder het genot van een kop koffie verdeeld. 


Momenteel hebben wij een stagiair op ons bedrijf, hij is er al enkele weken. Johan begeleidt hem en het valt mij op dat ze samen veel (werk)plezier hebben. Nick is goed gemotiveerd, is altijd keurig op tijd aanwezig en ziet het werk liggen. Het is altijd fijn om een gemotiveerde stagiair te begeleiden. Jammer dat het einde al weer in zicht is.