Ophokplicht baart zorgen

Sinds 9 november 2016 geldt er voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht voor alle commercieel gehouden pluimvee, dus ook wij moeten ons aan die regel houden. De maatregel is uit voorzorg genomen nadat er in een aantal Europese landen bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Helaas brak de vogelgriep ook uit bij enkele bedrijven in Nederland en deze moesten daardoor geruimd worden. De ophokplicht is nog steeds van kracht. 

 

We hebben onze hennen diverse extra’s gegeven in de stal. Er hangen skippyballen, er zijn extra balen met luzerne opgehangen en pikstenen worden in groten getale verstrekt. De hennen stonden de eerste dagen van de ophokplicht nog te wachten voor de luiken om naar buiten te gaan, maar dat doen ze niet meer. Ze maken volop gebruik van de mogelijkheden die ze hebben. Er is geen onrust in de stal, de hennen produceren nog steeds vele lekkere eieren en ze kakelen er vrolijk op los.  

 

Voor ons bedrijf is de ophokplicht ongunstig, maar aan de andere kant liever de hennen binnen dan een kans om getroffen te worden door vogelgriep. Het is toch vreselijk voor de getroffen bedrijven. Omdat de kippen langer dan twaalf weken opgehokt zijn, mogen de eieren niet meer worden geclassificeerd als vrije uitloop ei. Dit is vastgelegd in een EU-verordening. Ze kunnen nog wel als scharreleieren worden verkocht, maar die leveren veel minder op.

 

Aan de ene kant is dat natuurlijk te begrijpen, de kippen lopen niet buiten dus geen vrije uitloop ei. De eisen zijn nu éénmaal dat de kippen dagelijks over de uitloop kunnen beschikken. De biologische hen hoeft niet het hele jaar naar buiten, maar moet tenminste één derde van haar leven toegang hebben tot de uitloop. Biologische eieren hebben momenteel hun status nog niet verloren. Ook vind je in de supermarkt weidemelk. Deze melk is afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. De koeien gaan in de winter ook niet naar buiten. 

 

Zou het voor het vrije uitloop ei ook geen oplossing zijn dat de twaalf wekentermijn vervalt en deze wordt veranderd in 'zolang het noodzakelijk is' of dat de toegangseis voor wat betreft de uitloop gelijk worden gesteld aan het biologische ei. Wij denken dat de consument hiervoor begrip heeft. Nu Brussel nog!