Fipronil, een stof waar we nog nooit van gehoord hadden

En dat allemaal door toedoen van een ander….

 

Al jaren runnen wij ons pluimveebedrijf. Het is hard werken, maar we zijn trots op ons bedrijf. Ons motto is om iedereen van goede, eerlijke en heerlijke eieren te voorzien.


Maar wat er nu gebeurd is ….. We voelen ons bedonderd, wij hebben niet gesjoemeld of een fout gemaakt maar door het toedoen van iemand anders zijn wij nu wel zwaar de dupe geworden. Nadat onze eieren (door de eierhandelaar) al eerder waren onderzocht, door het NVWA erkende lab Eurofins, heeft de NVWA zelf ook een onderzoek gedaan naar de eieren.


Op 2 augustus jl. kregen wij een goed bericht, namelijk dat onze eieren veilig waren. Vandaag verraste de NVWA ons echter dat wij een geringe overschrijding hebben in het tweede genomen monster. Wij zijn overdonderd. Wij produceren voedsel en dat moet vrij zijn van stoffen die verboden zijn, dat begrijpen wij maar al te goed. Voedselveiligheid staat altijd bij ons bovenaan.

 

Voortvloeiende uit het feit dat wij een geringe overschrijding hebben van de norm, hebben wij ook een meldplicht. Ondanks dat er vele geleerden zijn die zeggen dat het eten van een ei geen gevolgen heeft voor uw gezondheid (mits u er geen tientallen per dag gebruikt), willen wij u vragen de eieren die u nog op voorraad heeft staan maar niet meer te gebruiken.

 

U kunt wellicht voorstellen dat dit voor ons een enorme tegenvaller is, te meer dat wij altijd naar eer en geweten hebben gehandeld. Begin september 2016 is de stal tijdens de leegstand ontsmet met Metho Boast en niet met Dega16 waarover gesproken wordt in de media. De opgelegde blokkade heeft voor ons bedrijf ingrijpende gevolgen.

 

Dit houdt in dat wij vanaf 10 augustus definitief geblokkeerd zijn en dat wij geen eieren meer mogen afzetten. De Ei-Automaat blijft hierdoor gesloten.

 

U begrijpt dat we zeer aangeslagen zijn en dat wij tot nader bericht geen eieren meer verkopen. Wij hopen dat u begrip heeft voor onze situatie.

 

Met vriendelijke groet,

 

Johan en Anneke Schuttert