Geen eieren op ons bedrijf

 

Wij leven nog steeds in grote onzekerheid en dat gaat gepaard met veel emoties. Eén ding staat echter vast: er zijn momenteel geen kippen op ons bedrijf. Dit wil niet zeggen dat er geen werk is. Wij zijn onder andere begonnen met het stofvrij maken van de stal. Tevens wordt de mest uit de stal gehaald. Ook verrichten wij de nodige administratieve werkzaamheden.

 

In de media hoor en lees je steeds minder over Fipronil, maar wij zijn er nog dagelijks mee bezig. We hebben veel in spanning gezeten rondom het contra-monster. Wij hadden gehoopt dat dit monster, net als 3 andere monsters die door de eierhandelaar zijn genomen, onder de norm zou zitten. Echter, in het geaccrediteerde laboratoria is ons contra-monster zoekgeraakt. Ze hebben daar alles op de kop gezet, maar ons monster is niet meer te vinden. We kregen excuses aangeboden, maar ja wat kopen wij daarvoor.

 

Er zijn gesprekken met o.a. de accountant, de bank, de voervoorlichter, de broederij, de verzekeringmaatschappij en de eierhandelaar. Centrale vraag is: hoe nu verder? Hoe krijgen wij de stallen schoon, wanneer kunnen wij weer kippen ontvangen en wanneer geeft de NVWA ons weer vrij? Er is een wachtlijst voor de mest, zodra het mogelijk is gaat het naar de verbrandingsoven.

 

Wij gaan met alle macht proberen de stal schoon te krijgen. Vele pluimveehouders hebben al diverse middelen gebruikt. Iedereen is bezig om een zo goed mogelijk middel te vinden om de stallen vrij van Fipronil te krijgen.

Als bovenstaande is gelukt komen er verklik-kippen in onze stal. Deze zullen minimaal 4 weken in de stal verblijven. Na 4 weken worden de eieren onderzocht op Fipronil. Indien het niet aangetroffen wordt, worden wij vrijgegeven.

 

Wij hopen dat er dan jonge hennen beschikbaar zijn. De vraag is groot en doordat ook opfokbedrijven besmet zijn, is niet alle capaciteit aanwezig om hennen op te fokken. Al met al: veel onzekerheid. Er wordt gekeken of er per half december hennen voor ons beschikbaar zijn, zo niet dan wordt het nog veel later.

 

Tot die tijd zal geen verkoop van eieren op ons bedrijf plaatsvinden. Zodra de Ei-Automaat weer gevuld is met Vechtdal Eieren, wordt u op de hoogte gebracht via onze website, Facebook en Twitter. Tevens zal in de regionale krant een advertentie verschijnen.

 

Nog steeds ontvangen wij leuke berichtjes, kaartjes en attenties. Het doet ons goed dat zovelen met ons meeleven. Ook in het gastenboek, dat in het rustpunt ligt, worden lieve, meelevende berichten geschreven. Iedereen nogmaals hartelijk dank hiervoor en wij hopen dat wij u aan het eind van het jaar een Vechtdal Ei kunnen aanbieden.