Niet zonder ons

Al 5 jaar komen wij als leden met de Boer als Gastheer bij elkaar, zo ook afgelopen voorjaar. Tijdens deze ledenvergadering ontstond een idee en het idee is uitgewerkt!

 

Niet zonder ons” met als ondertitel “Ploeg, mest, zaai, voer, melk, oogst en bewonder”. Zo heet het lied dat wij, de vereniging De Boer als Gastheer, op 27 november 2019 gelanceerd heeft tijdens ons 5-jarig bestaan. Het lied is gemaakt op de wijze van ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy. 

 

Vanuit het idee om meer naamsbekendheid te krijgen en de waardering en verbinding boeren onder elkaar en boer-burger te bevorderen werd een groots project opgezet, namelijk het ontwikkelen van een eigen lied. De Hardenberger Bert Nonkes werd benaderd om een tekst te schrijven. Hij koos voor de melodie van het bekende nummer van Ramses Shaffy. Nadat de muziek was opgenomen werd gezocht naar een zanger die het lied krachtig neer kon zetten. Bert Koops, zanger van Mooi Wark bleek de meest geschikte persoon om dit lied op zijn eigen karakteristieke manier in te zingen. Naast Bert Koops verleenden ook Ad Hofsink, Anja Dalhuisen, Erik Volkers, Piet Cees van der Wel, Frank van Essen, Bert Niezink en Noortje Nonkes hun medewerking. Tot slot is er met eigen materiaal uit de bedrijfsfilms en nieuwe beelden ook een heuse clip tot stand gekomen.

 

De lancering van de song valt samen het het 5-jarig bestaan van onze vereniging. Deze werd op 28 november 2014 officieel opgericht. Een initiatief dat een jaar daarvoor vanuit de Agrarische Natuur Vereniging Ommer Marke werd ontwikkeld. De vereniging bestaat uit een 16-tal agrarische ondernemers die de burger wil informeren, interesseren en enthousiasmeren voor het agrarische platteland in het Vechtdal Overijssel middels diverse activiteiten. In de afgelopen 5 jaren is er veel gedaan. Wij volgden cursussen en werden wegwijs gemaakt op het gebied van social media. Eenvoudige flyertjes werden duizenden kleurige brochures. Op evenementen werd met gasten zaadbolletjes gemaakt om zo het Vechtdal in bloei te zetten. Alle leden kregen de mogelijkheid om een bedrijfsfilm te laten maken. En een groot succes zijn de Boerderij Verwendagen, routes van boer naar boer, met activiteiten en heerlijke verwennerijen op ieder bedrijf. Het bakken van pannenkoeken in een megapan is daarbij wel het hoogtepunt van die dag. Op alle boerderijen wappert sinds kort een grote beachvlag, niet meer te missen in het Vechtdal.

 

Het is een turbulente tijd voor de agrarische sector. Toch willen wij met dit lied niet téveel de nadruk leggen op alle onrust. Voor het grootste deel moest het gaan over hun enthousiasme over het boerenbedrijf, het boerenwerk, het boerenleven en het laten zien dat ze dit met veel trots en liefde willen delen met hun bezoekers. De vereniging hoopt met het lied alle boeren en boerinnen een hart onder de riem te steken en de burger uit te nodigen tot het bezoeken van boerenbedrijven. Door het gesprek aan te gaan ontstaat verbinding en begrip voor de agrarische sector. Want Nederland kan toch niet zonder ons platteland, onze dieren, ons voedsel, onze boeren. Wij zijn bijzonder trots op het eindresultaat waaraan wij met z'n allen zichtbaar met veel plezier aan hebben meegewerkt. 

 

 

De Boer als Gastheer
De Boer als Gastheer