Hoeveel eieren legt een kip per dag

Nu we niet zo gemakkelijk naar het buitenland kunnen, i.v.m. het coronavirus, vieren we vakantie in Nederland. Zo ontvingen wij vele gasten die vakantie vierden in ons mooie Vechtdal.  Er zijn heel wat foto's gemaakt van onze hennen en een menigeen mocht graan strooien. Er zijn leuke gesprekken gevoerd en heel wat uitleg gegeven over de kip en het ei.
Hoeveel eieren legt een kip per dag?  Deze vraag werd door kinderen met enige regelmaat gesteld. Hieronder krijg je het antwoord.

 

Nadat het ei uit de eierstok in de eileider is gesprongen, duurt het 25 tot 26 uur voordat de kip het ei legt. In deze tijd wordt het eiwit, de schaalvliezen en de kalkschaal (harde schaal) gevormd. De hennen zonderen zich af van de andere kippen en gaan op het legnest zitten. Nadat het ei gelegd is, heeft ze binnen 2 uur de volgende eisprong. Een hen legt dus niet elke dag een ei, er zit zo'n 28 uur tussen.