De stagiaire aan het woord

Mijn naam is Lindy en ik volg de opleiding Melkveehouderij op het Zone college te Hardenberg. Tijdens de opleiding moeten wij  ook kennis maken met een andere tak dan rundvee. Ik heb gekozen voor legpluimveehouderij.

 

Momenteel loop ik stage bij Vechtdal Eieren. Hieronder ga ik  jullie iets vertellen wat ik hier heb geleerd (gedaan). 

 

We hebben de kippen beoordeeld op gedrag, ontwikkeling en groei (gewogen). In het begin van de stage waren de kippen nog maar net op het bedrijf. Nu merk ik dat de kippen veel rustiger en nieuwsgieriger zijn geworden. Ik heb bij de kip gevoeld naar de legbeentjes om te bepalen of ze al in productie is of nog niet.  

 

Dagelijks maken wij meerdere keren een controle rondje door de stal en nemen dan direct de buitennest eieren mee. De kippen moeten zo snel mogelijk leren het ei in het nest te leggen. Gelukkig hebben al veel kippen het nest ontdekt. De eerste eieren hebben wij met behulp van de sorteermachine gesorteerd en staan nu op pallets klaar voor transport.

 

We hebben in de stal pikstenen gelegd en netten opgehangen met gedroogd gras. Tevens hebben wij gezorgd voor voldoende strooisel op de vloer. 

Samen met Johan heb ik  mest gedraaid en elke dag werden de nesten, waternippels en voerkettingen gecontroleerd.  Omdat het momenteel erg koud is hebben wij ook de uitloopschuiven gecontroleerd, zodat er geen tocht/kou in de stal kan komen.

 

Ook heb ik meegelopen met de voeradviseur van For Farmers. Hij legde van alles uit over wat de kip nodig heeft aan voedingsstoffen. Ook gaf hij uitleg over het verenpak.

 

De Ei-Automaat hebben wij gevuld met verse eieren.

 

Het was leuk en interessant om kennis te maken met de pluimveetak.